TOD’S GROUP HEADQUARTERS

TOD’S GROUP HEADQUARTERS

Ron Arad Associates

Sant’Elpidio a Mare, Ascoli Piceno, 1999

Mirror-polished stainless steel

The need to connect two levels in the lobby of the headquarters of the Tod’s footwear manufacturer of Diego Della Valle becomes an opportunity for Ron Arad to imagine a large “functional sculpture”: a steel staircase conceived as a surprising organic form grafted onto the architecture, a large linear “seashell” that seems to be about to close, becoming a reflecting monolith. From the ground floor the centrally positioned staircase, in perfect balance with the host space, appears as a steel wave for ascent, protected by a feature in the same material that functions as a suspended cover, generating the overall figure composed of two complementary parts. At the first landing the two parts meet with the same intensity, offering an enveloping form that from the steps concealed in the wave below flanks the effective cantilevered upper element. Marzorati Ronchetti has produced the entire object, engineering every detail and handling every phase of the project, from assembly to installation.

All works